Lees voor
Algemeen | 11 apr 2023

WIST JE DAT… Kinderen en jongeren met een chronische aandoening een lager cijfer geven…

WIST JE DAT… Kinderen en jongeren met een chronische aandoening een lager cijfer geven aan hun leven dan kinderen en jongeren zonder chronische aandoening? Dit...
nieuwsfoto

WIST JE DAT…

Kinderen en jongeren met een chronische aandoening een lager cijfer geven aan hun leven dan kinderen en jongeren zonder chronische aandoening? Dit verschil wordt groter naarmate de jongeren ouder worden.

Ze scoren lager op eigenwaarde en psychisch en lichamelijk welbevinden. Ze voelen zich minder vaak begrepen door leeftijdsgenoten. Daarnaast hebben jongeren met een chronische aandoening minder zin in de toekomst. Uit een onderzoek uit 2019 blijkt dat jongeren met een chronische aandoening vaker verwachten dat ze later niet genoeg kunnen verdienen om van te leven. Werk is vaak een bron van zorgen.

Kinderen en jongeren zijn over het algemeen heel tevreden met het luisterend oor van hun zorgverleners daarentegen zijn zij minder tevreden over de mate waarin zorgverleners aandacht hebben voor andere belangrijke dingen in het leven.

(Bronnen: Een actueel perspectief op kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland: Omvang, samenstelling en participatie, Verwey-Jonker Instituut. En een NOS-artikel)

Ben jij een jongere met astma en zoek je informatie, ervaringsverhalen of heb je vragen? Neem dan ook eens een kijkje op cyberpoli.nl/astma. Dit is een internetkliniek en ontmoetingsplaats voor jongeren van 13 tot 26 jaar met een chronische aandoening.

#JongAstma #levenmetastma

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.