Wist je dat… VitD
Gepubliceerd: 14 dec 2021Wist je dat…
Extra vitamine D, met name in de winter, kan zorgen voor minder en minder heftige longaanvallen wanneer je hier een tekort van hebt? Steeds meer onderzoeken tonen deze relatie aan, mits je daadwerkelijk een tekort hebt. Zonlicht wordt in het lichaam omgezet in vitamine D. Veel mensen hebben een vitamine D tekort doordat in de winter de zon nauwelijks schijnt. In de winter heeft zo’n 40% van alle vijftigplussers vitamine D tekort. Vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar krijgen sowieso het advies om extra vitamine D te slikken om de kans op botbreuken en vallen te verkleinen. Overige verschijnselen van een vitamine D tekort zijn: lusteloosheid, zwakkere botten, bloedend tandvlees, spierpijn, angstaanvallen, hyperventilatie, krampen en spiertrillingen.
Naast zonlicht zit vitamine D in vette vis (haring, zalm en makreel), in kleine hoeveelheid in eieren en vlees en het wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak en braadproducten. Ook in de winter voldoende buiten wandelen is, naast dat beweging en buitenlucht gezond zijn, dus ook belangrijk om je vitamine D op peil te houden.
Mocht je extra vitamine D willen gaan slikken overleg dit dan eerst met je longarts of huisarts. Via een bloedtest kan vitamine D in het bloed bekeken worden. Dan kan je pas met zekerheid stellen dat je vitamine D tekort hebt of niet.
(Bronnen: Longfonds en voedingscentrum)