Lees voor
Algemeen | 30 nov 2023

WIST JE DAT… Zowel ouders/verzorgers als de jongeren zelf tijdens het transitieproces van kinderzorg naar volwassenenzorg psychosociale moeilijkheden kunnen ervaren?

Zowel ouders/verzorgers als de jongeren zelf tijdens het transitieproces van kinderzorg naar volwassenenzorg psychosociale moeilijkheden kunnen ervaren?
nieuwsfoto

Zowel ouders/verzorgers als de jongeren zelf tijdens het transitieproces van kinderzorg naar volwassenenzorg psychosociale moeilijkheden kunnen ervaren?

Dit beïnvloedt elkaar over en weer.

De jongeren maken een dubbele transitie door, namelijk van kind naar volwassenheid en van de kinderzorg naar de volwassenenzorg. Maar ook de ouders/verzorgers maken een transitie door waarbij de rol van de ouder verschuift van ouder-kind relatie naar volwassene-volwassene relatie. Ze zijn vaak bezorgd om hun kinderen los te laten in het proces van het zelfstandig managen van hun aandoening. Ze zijn daarbij bang voor een verslechtering. Uit onderzoek blijkt echter dat juist over beschermend gedrag averechts kan werken. De leeftijd waarom de verschuiving van kinderzorg naar volwassenenzorg plaats vindt is van middelbare schoolleeftijd (12/13 jaar) tot en met 25 jaar.

(Bron: Kwaliteitsstandaard – Jongeren in transitie van kinderzorg naar volwassenenzorg, 2022)

In het december 2020 nummer van Reactie!, welke ook op onze website staat, is een artikel te vinden over transitie van kinderarts naar longarts.

Reactie december 2020 – VND (nederland-davos.nl)

Daarnaast zijn er verschillende websites waar je meer informatie kan vinden over de overgang van kinderzorg naar volwassenenzorg:

www.jongpit.nl

Veranderingen in zorg als je 18 wordt | Thuisarts.nl

www.opeigenbenen.nu

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.