Lees voor
Algemeen | 7 mei 2019

7 mei is het Wereld Astma Dag

De eerste dinsdag in mei is het Wereld Astmadag, daarom vandaag even wat meer aandacht voor onze longen doormiddel van wat handige tips.
nieuwsfoto

De eerste dinsdag in mei is het Wereld Astmadag, daarom vandaag even wat meer aandacht voor onze longen doormiddel van wat handige tips.

Tip 1:
Zo kun je voor een afspraak met de longarts deze handige controletest doen. Neem de uitslag van de test mee, zodat de arts al een beetje kan zien hoe het de afgelopen periode thuis is gegaan. Het is extra handig wanneer je de test geregeld tussen twee afspraken door doet en de scores bijhoudt in je agenda of telefoon. Je hebt dan een duidelijk overzicht hoe het een langere periode is gegaan. Samen met je arts kan je bespreken welke vervolgstappen goed zijn om je astma onder controle te houden en te kijken of je Astma Actie Plan nog klopt.

Tip 2:
Controleer je Astma Actie Plan regelmatig (alleen of met je arts). Waar nodig kan je hem aanvullen of geheel wijzigen zodat je hier in geval van nood op terug kan vallen. Hierbij is het ook goed om te kijken of de telefoonnummers van je longarts en huisarts nog plannen. Zo hoef je in een geval van nood niet te zoeken.

Tip 3:
Controleer regelmatig je noodmedicatie. Je gebruikt je noodmedicatie minder vaak dan je dagelijkse medicatie en daardoor vergeet je soms hoeveel je nodig hebt. Loop na of er nog genoeg in zit of dat je nieuwe recepten moet aanvragen. Veel medicijnen hebben een teller, maar sommige niet. Wanneer er geen teller op zit kun je bijvoorbeeld een haakteller op puffers zonder teller gebruiken, of een turflijst bijhouden.

Tip 4:
Maak regelmatig je voorzetkamer schoon met een sopje en laat deze op een theedoek drogen aan de lucht. Eens per jaar kan je een voorzetkamer aanvragen via de apotheek (dit wordt vergoed door de zorgverzekering)

Tip 5:
Houd regelmatig onze website in de gaten. We delen vaak tips en nieuws uit astmaland, dus abonneer je op onze nieuwsbrief of houd de nieuwspagina in de gaten. Daarnaast zijn we onlangs gestart met een pagina voor kinderen met astma, genaamd JONG! Deze pagina is nu nog volop in ontwikkeling, maar er staat sinds vandaag al een mooi animatiefilmpje online!

 

 

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.