Lees voor
Algemeen | 6 mrt 2020

“Interview” Therapie in astmacentrum Davos wordt weer vergoed: “Dit is echt nodig”

De therapie voor zware astmapatiënten in het Nederlandse astmacentrum in Davos, Zwitserland wordt toch weer vergoed door zorgverzekeraars
nieuwsfoto

In het interview benoemd Sanne dat klinische longrevalidatie vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed dat is echter niet zo. Opname voor klinische longrevalidatie in het NAD zit in de basisverzekering. Wel moet de zorgverzekering een contract hiervoor met het NAD hebben afgesloten.


De therapie voor zware astmapatiënten in het Nederlandse astmacentrum in Davos, Zwitserland wordt toch weer vergoed door zorgverzekeraars. Aan het eind van 2019 werd bekend dat de reis niet meer werd meegenomen in de zorgpakketten. Een grote domper voor patiënten als Sanne Menger uit Balk, die de therapie hard nodig heeft om te functioneren. Op dit moment zit ze zes weken in Davos.

De minister van medische zorg, Bruno Bruins, is bij ons geweest in de eerste week dat ik hier zat. Hij heeft met eigen ogen gezien wat het centrum betekent voor de patiënten. Daarna is hij in gesprek gegaan met alle zorgverzekeraars en een groot deel heeft nu een contract afgesloten met het astmacentrum”, vertelt Sanne.

Dat is goed nieuws, want zonder de therapie kan ze eigenlijk niks: “Ik moest heel veel medicijnen slikken, ik kon niet meer naar school en ik kon niet meer goed werken. Nu ik hier zit, sport ik weer iedere dag en dat gaat nu ook weer zonder moeite.”

‘Astma Actieplan’

In totaal duurt de therapie in Davos negen weken. Sanne komt over drie weken weer thuis en hoopt er dan weer jaren tegenaan te kunnen: “Ik hoop dat het dan weer lange tijd goed gaat. Wij hebben hier aan een ‘Astma Actieplan’ gewerkt. Daarin staan richtlijnen hoe ik mijn leven kan indelen, zodat ik het weer zo lang mogelijk volhoud.”

Bron: www.omropfryslan.nl

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.